2022 szeptember 28

♟Órarendbe épített sakk foglalkozást tart a Sakkmatyi Sakkiskola pedagógusa, sakk-oktatója, a Sakktáblás Játékok módszertanának kidolgozója: Ádám Olga ♟

“Úgy gondolom, hogy a sakk egy nagyon izgalmas, összetett játék. Nem azért összetett, mert bonyolult a szabályrendszere, hanem azért, mert a megfelelő helytálláshoz nagyon sok különböző képességet mozgat meg.

Ha megkérdezünk bárkit, hogy miben jó egy sakkjátékos, mindenki elsőként a logikát, másodikként talán a memóriát említi meg.

De ez csak a kezdet: kreativitás, problémamegoldó képesség, türelem, figyelem – koncentráció, tervalkotás – előre gondolkodás, szabálytudat, egymásra-figyelés, győzelem – vereség megfelelő kezelése, és sort még folytathatnám. Ez mind-mind olyan képesség/tulajdonság, amelyek az Életben a sikeres helytálláshoz nélkülözhetetlenek. Mind-mind ott rejlenek a sakktáblán.

Az általam kidolgozott Sakktáblás Játékok módszertan segítségével a 3-8 éves korosztály számára tanítom meg – most már kollégáimmal együtt nem csak a szabályokat, hanem elméletet is, stratégiát is. De ami szerintem még fontosabb, a gondolkodást, ami sikerre vihet a sakktáblán – és véleményem szerint az ÉLETben is. Minden egyes játékban, minden egyes órán kihasználjuk a sakktábla által rejtett képességfejlesztési lehetőségeket.”

Az iskolában délután a szakköri foglalkozások keretében lehetőség van nem a Miiskolánkba járó gyerekeknek is sakkot tanulniuk kezdő és haladó/versenyző csoportokban.

Ádám Olga

“Kimondhatatlanul sokat ad a sakk, ezt többszörösen megtapasztaltam”

Bővebb tájékoztatók:

https://sakkmatyi.hu/mi-az-a-sakkmatyi/

https://sakkmatyi.hu/sakkmatyi-foglalkozasok-gyerekeknek/

https://www.facebook.com/grund64/