2022 október 27

“Mindenszentek, Halottak napja, Halloween, Samsain, Odon fesztivál, Krapfenschnappen, Qingming, Éhes Szellemek Ünnepe, DÍA DE LOS MUERTOS, DÍA DE TODOS LOS SANTOS, Ala helgons dag… “

A világ majdnem minden táján úgy tartják, hogy október utolsó napja és november 2. között a szellemvilág és az élők világa között kapu nyílik valamilyen formában. Az élők újra találkozhatnak szeretteikkel. Japánban ez a Lámpások éjszakája augusztus 13-án.
A családok, barátok mindenhol tisztelettel és szeretettel emlékeznek meg halottaikról. A népek hiedelemvilága átszövi ezeket a napokat és messzi, mély gyökerekhez nyúlik vissza.
Ezt sokan és sokféleképp éljük meg, ünnepeljük.
Magyarországon gyertyákat, mécseseket gyújtunk, Guatemalában papírsárkányt eregetnek, Madagaszkáron Testforgó szertartást tartanak, Finnországban közösen szaunáznak a családok, Ecuadorban rituálisan süteményeznek, Hongkongban pénzküldemény megy a túlvilágra.

A Miiskolánk idén a mexikói gyökerű Dia De Los Muertos ünnepkört járja körül.
Mexikóban színes, vidám ünnepként, Fiestával hirdetik, hogy az élet körforgása végtelen, a születés velejárója az elmúlás, semmi sem örök. Mexikóban az ÉLETET ünneplik, úgy, ahogy sehol máshol a világon .
Az ünnep 2003 óta az UNESCO által elismert kulturális örökség.