2022 október 30

🌺Fiesta de los Muertos, ahol a halottak napja az élet ünnepe🌺

Magyarországon a halottak napja egyfelől egy keresztény vallási ünnep, azonban a halottak napját azok is megtartják, akik nem járnak templomba, nem hívők, így az fokozatosan vált egy kereszténységtől független, általános ünneppé, amikor a halottainkra emlékezünk.

Ilyenkor elmegyünk a temetőbe, virágot és koszorút teszünk a sírra, majd gyertyát gyújtunk, és csendben, befelé figyelve-fordulva megemlékezünk azon rokonainkról, barátainkról és ismerőseinkről, akik már nincsenek köztünk. Szomorú, komoly és megrendült ünnep mifelénk a halottak napja.

Mexikóban nemcsak a kereszténység, hanem a halottak napja is más.
Az egyezések sora ott nagyjából véget ér, hogy ők is kimennek a temetőbe, ahova visznek magukkal virágot is.
Csak aztán teljesen mást csinálnak, a hangulatról nem is beszélve.

A mexikóiak két napra kivonulnak a temetőkbe, ahol virágokkal dekorálják ki az egyébként is színesre festett vagy tarka sormintával díszített sírokat. Kiviszik a halottaik kedvenc ételeit és italait, énekelnek, táncolnak, ünnepelnek. Mulatoznak a temetőben, mert La Catrina figurája a hagyomány szerint arra biztatja az embereket, hogy éljenek. Hogy addig éljenek, amíg lehet, amíg el nem jön értük a halál, ami pedig gyakran váratlanul érkezik.

🌺 Köszönjük a Miiskolánk pedagógusainak, Markó Tímea Timi néninek, Mártinak, Juditnak, Zitának, Nikinek és Istvánnak a szervezést, a program lebonyolítását, hogy egy igazi, felejthetetlen Fiesta de la Muertos hangulatot varázsoltak 🌺

🍁 Az őszi szünet után jövünk vissza 🍁